Vraag & antwoord

Wat is het verschil tussen een Native American Flute en een Earth Spirit Flute?

De term ‘Native American Flute’ is door de traditie en door de wet gereserveerd om te verwijzen naar fluiten gemaakt door individuen van Indiaanse afkomst. Ik ben geen indiaan. Daarom worden de fluiten die ik maak een ‘Native American style Flute’ genoemd. De term ‘Earth Spirit Flute’ is de persoonlijke naam die ik aan mijn gemaakte fluiten geef. Ik beschouw mezelf als een hedendaagse fluitmaker. Ik probeer het verleden niet te herscheppen of te romantiseren. Bij het vervaardigen gebruik ik hedendaagse technieken maar bij het stemmen van mijn fluiten de traditionele pentatonische toonladder. Het is mijn bedoeling dat de Indiaanse fluit openstaat voor iedereen, zodat je de mogelijkheid krijgt om je eigen muziek te maken.

Toen ik de Indiaanse fluit voor het eerst hoorde, was ik me niet bewust van de culturele oorsprong ervan. Voor mij was de aantrekkingskracht dat dit type fluit gemakkelijk te bespelen was en mooi klonk. Pas toen werd ik me bewust van de Indiaanse wortels. Earth Spirit fluiten proberen er niet uit te zien als een Indiaans kunst voorwerp. Maar mijn fluiten zijn wel een eerbetoon aan de Indiaanse cultuur. Ik ben van mening dat dit instrument zijn plaats heeft ingenomen op een groter podium dan dat van een bepaalde cultuur. De Indiaanse fluit wordt bespeeld door mensen over de hele wereld. De Indiaanse fluit heeft deze populariteit gewonnen omdat het elk individu, ongeacht zijn geslacht, ras of culturele achtergrond, in staat stelt om vanuit zijn eigen hart te spreken in de universele taal van muziek.

Waarom wordt het apparaat op de top van de Indiaanse fluit een Totem, Vogel of iets dergelijks genoemd?

Het blok op traditionele Indiaanse fluiten werd vaak uitgehouwen in de vorm van het totemdier van de eigenaar van de fluit. Vaak was het de vorm van een vogel omdat het geluid van de fluit werd geassocieerd met vogelgezang. De plaats op de Indiaanse fluit waar het blok zit, wordt meestal het nest genoemd.

Heeft de houtsoort waarvan de Indiaanse fluit is gemaakt invloed op het geluid?

Sommige mensen zeggen ja, anderen zeggen nee. Er is een verschil, maar het is moeilijk te beschrijven. De manier waarop de Indiaanse fluit is gemaakt zal naar mijn mening een veel groter effect hebben op het geluid dat het maakt, dan het hout waarvan het is gemaakt. Zelfs fluiten gemaakt van hetzelfde hout uit de zelfde (boom)stam in dezelfde toonsetting kunnen duidelijk verschillende stemmen hebben. Bij een metalen concertfluit hangt het verschil in geluidskwaliteit meer af van de speler dan van de fluit. En al deze fluiten klinken in principe hetzelfde. Met een Indiaanse fluit heeft elke fluit zijn eigen unieke stem. Ik denk dat, dat een deel van de reden is waarom mensen meerdere fluiten in hun verzameling (willen) hebben.

Wat is een pentatonische toonladder?

Een pentatonische toonladder is een toonladder die bestaat uit vijf (penta is het Latijnse woord voor vijf) noten. Tussen de grondtoon G en de G-noot een octaaf hoger zijn er bijvoorbeeld vijf noten in de G mineur pentatonische toonladder. Wat het spelen van een Indiaanse stijl fluit in een pentatonische toonladder zo leuk maakt, is dat in tegenstelling tot een diatonische toonladder (zeven noten toonladder) alle noten en combinaties van noten samen goed klinken. Er zijn geen ‘zure’ noten om je zorgen over te maken als je speelt.

Wat is het verschil tussen een vijfgatsfluit en een zesgatsfluit? Is een vijfgatsfluit makkelijker te bespelen?

Een vijfgats Indiaanse fluit speelt slechts één pentatonische modus of schaal. Sommige mensen kunnen zich voorstellen dat dit het gemakkelijker zal maken om te leren op een vijfgatsfluit dan op een zesgatsfluit. Er zijn immers minder gaten, hè. Fout – het is net zo gemakkelijk te leren op de zesgats Indiaanse fluit omdat wanneer je een toonladder speelt, een van de gaten altijd gesloten is (net alsof het niet bestond). Je moet die vinger ergens leggen, over een lege plek op de speelbuis van de fluit of over een gat. Wat is het verschil. Maar met dat extra gat op de fluit worden de mogelijkheden van de fluit echt uitgebreid. Met een zesgats fluit heb je een hele andere toonladder beschikbaar. Ook het spelen op een fluit met het extra toongat biedt gemakkelijke toegang tot wat extra gekruiste noten, zodat je jouw fluit zowel in hoge als in een lage toonladder kunt bespelen.

Wat zijn de kleine gaatjes die ik zie aan het einde van sommige fluiten?

Deze gaten worden gewoonlijk ‘richtingsgaten’ genoemd. Ze markeren het effectieve geluidsgenererende uiteinde van de fluit omdat dit het punt wordt waar de trillende luchtkolom die het geluid creëert, stopt met trillen. Sommigen denken dat de toegevoegde looplengte voorbij dit punt een zachtheid toevoegt aan de toon van een Indiaanse fluit. Het zorgt er wel voor dat een Indiaanse fluit er langer uitziet. Ik merk niet veel verschil in toon met of zonder deze gaten. Ik denk niet echt dat mijn fluiten de extra lengte nodig hebben om er indrukwekkend uit te zien, dus ik gebruik ze niet.

Hoe verzorg ik mijn Indiaanse fluit?

De Earth Spirit Flute is een fijn muziekinstrument gemaakt van natuurlijke materialen. Al mijn fluiten zijn met zorvuldig gemaakt en hebben een goede beschermende afwerking. Om jouw fluit echter in goede staat te houden, is een goede verzorging belangrijk. Geef je fluit dezelfde zorg en respect als elk kostbaar, delicaat object.

Het hout waarvan een Indiaanse fluit is gemaakt, is onderhevig aan uitzetting en samentrekking door veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Daarom is de eerste regel bij het verzorgen van je fluit om te voorkomen dat je de fluit onderwerpt aan plotselinge veranderingen in een van beide. Hoe plotselinger of extremer de verandering, hoe gevaarlijker het kan zijn voor je Indiaanse fluit. Het ergste van alles is dat je jouw fluit niet in een auto laat liggen die in de zon staat waar de temperatuur heel snel kan oplopen tot 50℃ of meer.

Over het algemeen zou ik een Indiaanse fluit niet in de directe zon laten liggen. Dit betekent niet dat je jouw fluit niet buiten in de zon kunt bespelen. Laat het alleen niet op een plek liggen waar het gedurende langere tijd directe zonnestralen kan absorberen en dus oververhit kan raken. De verwarming kan een ongelijke uitzetting in de houtvezels veroorzaken. Dit belast het hout wat uiteindelijk tot scheuren kan leiden.

Als je jouw fluit mee naar buiten neemt, raad ik je aan om een gewatteerde beschermende tas te kopen / maken om hem in te vervoeren.

Waarin verschilt de Indiaanse fluit van andere fluiten?

Dit instrument heeft een specifiek type geluidsgenererend mechanisme dat is afgeleid van muziekinstrumenten die werden gemaakt en gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van het huidige Amerika. De Indiaanse fluit kan ook worden aangeduid als een tweekamerige kanaalfluit. De twee kamers zijn de Slow Air Chamber aan het hoofd- of monduiteinde van de fluit en de Klankkamer of speelbuis van de fluit. De Klankkamer is waar de vingergaten zitten. De scheiding van de twee kamers in de fluit is een massief gebied van hout dat de plug wordt genoemd. Het verbinden van deze twee kamers is een kanaal. Dit kanaal leidt de lucht uit de langzame luchtkamer tegen de splijtende rand van de geluidskamer en start een geluidstrilling.

De Indiaanse fluit is een soort blaasinstrument. Je hoeft de spieren rond je mond niet te ontwikkelen om geluid te maken. Het enige wat je met de Indiaanse fluit hoeft te doen, is je mond naar het einde van de fluit brengen en in het gat blazen.

Andere soorten fluiten, zijdelings geblazen fluiten zoals de dwarsfluit, bamboe bonsurai of eindgeblazen fluiten zoals de Anasazi-fluit of Japanse meditatiefluit vereisen dat de speler de mondspieren en lippen op zeer specifieke manieren vasthoudt om een geluid te maken.

Andere vraag

Staat jouw vraag hier niet bij, laat het mij dan weten


Copyright - Privacy Beleid